homepage

about

oude fotos

nabewerken

glasnegatief

3 cdv knop

snelfoto

negatief-dia

fotograferen

acteren

dansen

poseren

straten

slapen

biografieen

nieuw

 

itty 15 cm

 

snelfoto

Snelfotografen werkten, vanaf 1910, 1912 met draagbare, kleinere balgcamera’s met snelle sluitertijden.
Zij stonden op markten en kermissen. Gebruikten kunstlicht in Tip Top zaken en fotowinkels die adverteerden met wervende woorden als american en automatic: “Drukt op den knop, gij fotografeert u zelf. 12 foto’s voor 25 cent”. Vrij naar een slogan van Eastman Kodak: “You press the button, we do the rest.”

Een operateur echter drukte op de sluiter als de klant, die zichzelf soms in een spiegel kon zien, tevreden was. Er stonden camera's met één of meerdere lenzen om op één glasplaat een aantal foto's te kunnen maken. Boven of onder de camera hing het adres van de winkel en een nummer(automaatje).
Hiermee kon men de volgende dag een strip fotootjes of een ansichtkaartfoto ophalen.

Boek De snelfotograaf

boek
Bij de Walburgpers verscheen in 2022 het boek “De snelfotograaf. Een geschiedenis van het moderne portret” van Róman Kienjet, fotohistoricus, toen bij het Prentenkabinet van het Rijksmuseum, Amsterdam. Kienjet stelde voor om niet te spreken van automaatfoto’s maar van snelfoto’s. Automaten waar afgedrukte foto's uitkwamen, bestonden toen nog niet. Bedankje van Róman: bedankje

Tentoonstelling Snelfotografie

retina

In de zomer van 2023 was in het Nederlands Fotomuseum Rotterdam de tentoonstelling "Snelfotografie: de rage van 1912 tot 1925" te zien. Als bruikleengever heb ik een snelfoto snelfoto helmond uit eigen collectie afgestaan. De tentoonstelling was samengesteld door gastcuratoren Róman Kienjet en Dirk Kome. Dankzij Dirk is mijn snelfoto ingelijst retour gekomen.
kalverstraat Verder lezen:
Artikel Ton de Zwart: De Snelfotograaf

itty 5snelfoto