Menu Sluiten

Zwitserland

HomeOude foto’sNieuwe foto’sActiviteiten

Twee vrouwen lopen op de Kleine Scheidegg in Berneroberland. Ervaren avonturiers, zoals er nu op internet voor wordt gewaarschuwd? Welnee: geboren en getogen in Grindelwald. Zij wandelen ’s middags in zuidoostelijke richting naar Wengen, in de richting van Kleine Scheidegg. Ze zijn bij Jungfraujoch aan de voet van de Jungfrau, in Wallis, Zwitserland. Heen en terug is het totaal 18,2 kilometer op ruim 1200 meter. Twee opnames heb ik samengevoegd. De opnames dateer ik rond 1920. Toeval of niet, ik bezat ook een stereofotokaart van de gletscher bij Grindelwald, nu in het Rijksmuseum te zien.

Zie Rijksmuseum: Gezicht op de Kleine Scheidegg en de Jungfrau, lichtdruk 1896. Met dank aan Otto Goedhart voor zijn verwijzing naar deze lokatie.

Hieronder een keuze uit de familiefoto’s, die een inkijkje geven in hun leven. Twee echtparen wandelen op de Scheidegg. Maar ook hun bejaarde ouders klauteren over de rotsen en het ijs. Het ene echtpaar heeft iets te vieren, bedolven onder de bloemen. Het is vroegzomer, het hooi moet van het land en tijdens een boottochtje over de Thunersee bij Interlaken gaan de twee kasteeltjes daar op de foto. In Lauterbrunnen is het jaarlijkse dorpsfeest vanwege de Abtrieb. De koeien met bellen komen in optocht van de alm om naar de winterstal te gaan.

Naar bovenTerug naar het overzicht Glasnegatieven