Menu Sluiten

Photographieën

HomeOude foto’sNieuwe foto’sVerder lezen

Vanaf 1860 nam fotografie wereldwijd een grote vlucht omdat de kwaliteit van het afdrukken op papier verbeterde. Dit duurde tot de Grote Oorlog (W.O.I), toen de toevoer van papier en chemicaliën stokte.
Talloze mensen in het westen, voornamelijk mannen, wierpen zich op het maken van portretten en op souvenirfotografie in verre landen om een centje bij te verdienen. Uitgevers kochten stapel foto’s in van anonieme fotografen. De foto werd ontdekt als reclamemateriaal toen het technisch mogelijk was om er een cliché van te maken en af te drukken in kranten, tijdschriften en folders. Stoomvaartmaatschappijen bijvoorbeeld maakten op die manier reclame om in te schepen naar de west of de oost.

Op ansichtkaarten en stereofotokaarten kreeg men voor het eerste een beeld van gebouwen, architectuur in grote steden, exotische volken, half ontblote mensen, berggebieden, wilde dieren, etc.. In de souvenirfotografie kwam dit alles samen. De upper class ging reizen. Toeristen kochten na het bezoek aan een Japans badhuis foto’s van theeceremonies en badende Geisha’s en plakten die thuis in een album. Op Sumatra en Bali poseerden bewoners gedwongen voor de camera’s van de Engelse en Nederlandse overheersers.
Zij vervreemden van hun omgeving als object van een fotojacht.

Zoals van de beroemde fotograaf Kusabe Kimbei. Enkele (uiterst zeldzame) kabinetfoto’s van een theeceremonie, een badhuis en Geisha’s met muziekinstumenten.


1

Theaterfoto’s


2

Souvenierfoto’s


3

Exotische beelden

Naar bovenTerug naar het overzicht Afdrukken op papier