Menu Sluiten

Albert Greiner

Tussen de kaas- en snoepwinkels van de Nieuwendijk bevindt zich een bijzondere gevel van het voormalige atelier van de fotograaf Albert Greiner. Boven de deuren van Nieuwendijk 89 spelen mollige peuters met een grote platencamera.
Hier werd ooit met veel flair gefotografeerd.

Albert Greiner (1833-1890) kon toen niet vermoeden dat hij één van de meest bekende Amsterdamse fotografen van de 19de eeuw zou worden en dat een groot aantal van zijn foto’s zou worden opgenomen in de collecties van musea en universiteiten en in het Koninklijk Huisarchief.

Deze CDV is toegeschreven aan H. Berlage en zijn moeder. Helaas is het kartonnetje een beetje afgeknipt. Op de achterzijde (verso) staat het oude huisnummer 87. In 1875 is de Nieuwendijk omgenummerd en nummer 87 werd 89. Dat betekent dat dit een zeer oude cdv is.

De ballustrade van boomstammetjes kwam in de mode. Een groothandel in Rotterdam leverde die aan veel fotoateliers. Hiermee verkreeg elk fotootje een landelijke uitstraling. M.i. weinig kunstzinnig.

Over Greiner heb ik een kort artikel gepubliceerd in “Ons Amsterdam”. Met dank aan Koen Kleijn, de hoofdredacteur, die op weg naar de redactie zich op de Nieuwendijk afvroeg wat die wonderlijk versierde gevel op nr. 89 toch betekende. Een boek over Greiner & Zoon is in ontwikkeling.

  • Verder lezen
  • Rooseboom, Hans. 2008. De schaduw van de fotograaf. Positie en status van een nieuw beroep 1839-1889. Leiden: Primavera Pers, zie index
  • Zwart, Ton. 2023. Niet lachen naar het vogeltje. Fotoatelier Albert Greiner, in Ons Amsterdam, mei 2023, blz. 36-41
  • Zwart, Ton. 2023. Societyfotograaf Albert Greiner, in Het Parool, 20 mei 2023, Weekend blz. 37-37
Atelier Albert Greiner, de gevel is nog steeds te bewonderen.

Naar boven Terug naar andere afdrukken op papier