Menu Sluiten

Afdruk op papier


3

Stereofotokaarten

Volendammer visser in de sluis van IJmuiden
Stereokijker voor thuis en op school, rond 1910

Na het ontwikkelen van de glas- en filmnegatieven drukte men af op albuminepapier, later op zilvergelatinepapier. Een zwartwit foto kon inkleurd worden met kleurpotloden of pastelverf. Om omkrullen te voorkomen plakte men de afdruk op een voorgedrukt kartonmetje. Dat werd de carte de visite.
Afdrukken op ansichtkaarten verstuurde het fotoatelier voor je naar huis of bijvoorbeeld naar toekomstige opdrachtgevers, zoals voor theatermensen die op zoek waren naar een nieuw gezelschap.

Maar ansichtkaarten werden bij bemiddelde mensen ook populair als souvenierfoto’s, om op te sturen of mee te nemen als souvenir van een reis en in een album te plakken. Professionele fotografen maakten uitvergrotingen van landschappen en steden. De grootste Nederlandse uitgever van “Photographieën was Andries Jager.

Merkelbach& Co. stortte zich voor de Nederlandse markt op de stereofotokaarten. Met stereofotokaarten kon men de wereld in huis halen: bezienswaardigheden, landschappen en wilde dieren. De stereofoto’s werden een leermiddel in het onderwijs. Door een stereokijker zag je diepte. Alsof je zelf in het vreemde landschap rondliep.