Menu Sluiten

Stickybacks

Bovenstaande CDV is van de bekende Amsterdamse vakfotograaf Albert Greiner. De klant heeft zichtbaar tevreden de foto opgeprikt met een punaise.

Immens populair werd tussen 1880 en 1914 de carte de visite (CDV), een kartonnetje met een portret van 6 bij 9 cm. Een CDV kostte rond 1900 twintig cent, wat uiteindelijk betaalbaar was voor iedereen, van notabele tot dienstmeid. Volgens Nies Huismans, onderzoeker, moeten er in het Facebook van die tijd in Nederland miljoenen afdrukken van zijn verspreid. Vergrotingen waren duurder. Een kabinetfoto mat 16 bij 11 cm was één gulden en een extra vergroting ging voor meer dan twee gulden. Voor een proefafdruk liet men soms extra betalen uit angst dat de klant opnieuw wilde poseren. Of de afdruk werd niet gefixeerd en vervaagde snel.

Minder bekend is de zgn. snelfoto (vanaf 1914 tot 1920) die uiteindelijk leidde tot de automaatfoto.

Sticky back photographs

Veel dank ben ik verschuldigd aan Hans Rooseboom, die mij gestimuleerd heeft om verder onderzoek te doen en informatie uit eigen onderzoek heeft verstrekt.

Twee fotografen, beide op de Nieuwendijk te Amsterdam, heb ik hieronder uitgelicht. En ik presenteer enkele bijzondere cartes de visite met een verhaal uit de wonderlijke wereld die fotografie was.


1

Albert Greiner


2

Machiel Laddé


3

Bijzondere CDV’s

Naar bovenTerug naar het overzicht Afdrukken op papier